Eşitliğe ses bebeklere ninni
6 mins read

Eşitliğe ses bebeklere ninni

Albüm için Ataol Behramoğlu’nun kaleme aldığı “Uyuma Çocuk” ninnisini Gökhan Özoğuz, Sunay Akın’ın yazdığı “Efenin Ninnisi”ni Mert Fırat seslendirdi. Haydar Ergülen’in kaleme aldığı “Sensiz Olmaz Yavrum” ninnisini Bülent Şakrak, “Yarınlar Senin Olsun” ninnisini Celil Nalçakan, “Mışıl Mışıl” ninnisini ise Teoman okudu.

Albümün tanıtım tolantısında konuşan Mert Fırat, kadınlarla yan yana daha eşit bir dünyanın mümkün olduğunu belirterek, “Gün geçtikçe erkekler olarak geride veya önde değil kadınların tam da yanında konumlanmayı öğreniyoruz. Toplumsal rollerden sıyrılarak hayatta, sanatta, siyasette her yerde eşitlendiğimiz bir dünya için çalışıyoruz. Bu en çok erkeklerin boynunun borcu çünkü bu sistemi kuran da biz erkekleriz. Ninniler, aynı halılar gibi dokunmuş, içinde yerelden, aileden izler taşıyan bir değerimiz. Bu değerleri yaşatmak da sorumluluğumuzun bir parçası” dedi.

Kalıplaşmış kabuller

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşçıoğlu ise “Enerjisa Enerji, içinde bulunduğu sektörde yaptıkları takip edilen ve dönüşümü tetiklemek anlamında çarpan etkisine sahip bir şirket. İçinde bulunduğumuz sektöre ve ekosistemimizle ortaya koyduğumuz hikayelerle ilham verme sorumluluğumuz çerçevesinde bu projeye dahil olmak istedik. Biz bu proje ile bu kalıplaşmış toplumsal cinsiyet kabullerini artık değiştirmeyi önemsiyoruz. Hem içerik hem mesaj hem de kadına ithaf edilen ninni söyleme rolü bakımında değişimi başlatıyoruz.  Aileden ve babadan başlayan değişim, çocukların geleceği şekillendirmesinde de önemli bir rol oynayacak. Bu nedenle, hem belirli kalıp yargılarını değiştirmeye çabalayacağız, hem de yeni nesillerle daha eşitlikçi bir geleceğe ulaşmaya çalışacağız. Eşitlik Ninnileri projesi de değişime giden yolda önemli ve özel bir alanda erkekleri cesaretlendiriyor ve bu değişime ortak ediyor. Buradan babalarımıza da ‘Sensiz Olmaz’ diyerek sesleniyoruz” dedi.

Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Okay Akçalı da “Topluma ilham veren fikir önderlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği meselesini sahiplenmesi farkındalık yaratmamız adına en önemli katkıyı sunuyor. Bu anlamlı proje, toplumda kökleşmiş olan cinsiyet rollerine meydan okuyarak, değişime yönelik oldukça önemli bir adımı temsil ediyor. Şairlerimizin dizeleri, sanatçılarımızın sesi, eşitliğe ses, bebeklere ninni olacak. Ebeveyn olmanın anne olmak kadar baba olmayı ifade ettiğini bizlere hatırlatacak. Yanındayız Derneği olarak Eşitlik Ninnileri projesinin bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz” diye konuştu.

Şirin Tekeli Ödülü Bayraktar’ın

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin (SU Gender); demokrasi, akademik özgürlük, toplumsal cinsiyet eşitliği ve feminizm alanlarında öncü çalışmalar yapan akademisyen Şirin Tekeli anısına düzenlediği Araştırma Ödülleri, bu yıl “Türkiye’de Cinsiyet Çalışmaları Uluslararası Konferansı” kapsamında düzenlenen panel ile duyuruldu. Bu yıl altıncısı düzenlenen Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri Paneli ve Ödül Töreni’nde geçtiğimiz yıl ödül kazanan araştırmacılar çalışmalarının çıktılarını sunarken bu yıl araştırma ödülü ve teşvik desteğine layık görülen araştırmacılar da açıklandı. Araştırma ödülü “Memenin Feminist Yolculuğu: Meme Kanseri Deneyimi Yaşamış Kadınların Biyografik Anlatılarıyla Kurulan Dayanışma Pratikleri Üzerine Nitel Bir Araştırma” adlı çalışması ile Işıl Bayraktar’a verildi.

Meme kanserinin yaygınlığı göz önünde bulundurularak genç kadınlar arasında hastalıkla ilgili farkındalığın artırılmasının ve bu alanda savunuculuk yapılmasının önemini vurgulayan araştırma, biyografik anlatılar üzerinden farklılıklara dikkat çekiyor. Meme kanseri yaşayan kadınların sınıf, etnisite, sosyo-ekonomik durum, engellilik, Türkçe konuşamama, göçmenlik gibi nedenlerle yaşadıkları dezavantajlı durumlardan hareketle kadınlar arası bir dayanışma alanı yaratılabileceği tartışılıyor.

Şirin Tekeli 2023 Araştırma Ödülleri’nde teşvik desteği almaya hak kazanan araştırmacılar ise Erol Sağlam, Selver Şahin ve Burcu Sarı oldu.

Öncü ve itici güç

Haziran 2017’de aramızdan ayrılan Şirin Tekeli, sivil toplumun, feminist hareketin ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının kurumsallaşması ve güçlenmesi yolunda atılan pek çok adımın öncüsü ve itici gücü oldu. 1985-1990 arasında Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW) uygulanmasını talep eden dilekçe kampanyası, Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü, Kâriye Şenliği, Mor İğne Kampanyası ve Medeni Kanun reform çalışmalarında aktif rol oynadı. 1986’da İnsan Hakları Derneği’nin, 1989’da İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın, 1990’da Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın, 1993’te Türkiye Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin, 1997’de Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği’nin (KA-DER) ve Winpeace Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi’nin kurucuları arasında yer aldı.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir